Geef je smartphone-video een professionele uitstraling - Ima
Drag mePlay me!Scroll me!

Geef je smartphone-video een professionele uitstraling

Video maken met een laag budget: 4 tips om video’s gefilmd met je smartphone er professioneel uit te laten zien

We leven in een tijdperk waarin we allemaal een camera van hoge kwaliteit in onze broekzak hebben zitten. En nu, met de huidige omstandigheden, zijn we allen op zoek naar manieren om kosten te drukken in onze uitingen. Het komt nu dus éxtra goed van pas dat je met weinig materiaal toch professionele content kan maken. In dit artikel geef ik je 4 tips om je smartphone video naar het volgende niveau te tillen.

1. Kies een gepaste brandpuntafstand en hoek

Dit heeft alles te maken met perspectief en hoe je onderwerp (meestal jijzelf) eruit komt te zien op beeld. De meeste telefooncamera’s hebben een wijdhoeklens, waardoor perspectief overdreven wordt. Dit houdt in dat alles wat dichterbij de camera is (je neus, bijvoorbeeld) groter lijkt. Dit effect kun je compenseren door de camera wat verder van het onderwerp af te plaatsen.Ook hoek is hierbij belangrijk. Film je iemand van een te lage hoek dan leg je nadruk op de kin, film je iemand van een te hoge hoek, dan kijken ze op je neer. Een handig ezelsbruggetje hierbij is dat je de camera nooit hoger plaatst dan ooghoogte en hoe verder weg je onderwerp is, hoe lager de camera kan staan.

2. Rechte horizon

Als ik vroeger een foto maakte van een meer of de zee en de horizon was niet recht, dan zei mijn vader altijd ‘kijk, het water loopt uit de foto’. Heel irritant, maar wel waar. Je video komt veel professioneler over als je horizon recht is. Je kunt hiervoor een waterpas app gebruiken. Gebruik de app en positioneer je telefoon zodat deze precies recht staat en open dán pas je camera-app. Zet ook altijd het raster aan in je camera-app voor de dubbelcheck. Gegarandeerd rechte horizon, elke keer.

3. Kies een goed frame

Ken je dat, dat je aan een vreemde vraagt om een foto te maken en dat ze dan precies je voeten afsnijden? Het ziet er altijd heel ongemakkelijk uit. Dit kan ook gebeuren met een smartphone video. Een paar regels om je aan te houden:

1. Film altijd in de horizontale ‘landschap’ stand, behalve als je een video maakt specifiek voor story’s.

2. Snijd een frame nooit af op een gewricht (ellebogen, knieën) en

3. Laat altijd wat ruimte boven het hoofd.

4. Exporteer in het juiste formaat

Zoek even van tevoren op wat het gewenste formaat/bestandstype is voor het platform waar je je video wilt gaan inzetten. Elke website of sociale media heeft eigen voorkeuren voor het formaat of type video. Als je dit van tevoren checkt en je video op de juiste manier exporteert verlies je de minste kwaliteit.Ben je toch niet tevreden met de kwaliteit van video die je uit je eigen broekzak tovert? Professionele videoproductie hoeft niet duur te zijn. Er zijn veel bureaus die op het moment oplossingen bieden voor bedrijven die krap bij kas zitten. Bij Imagine People werken we bijvoorbeeld bijna altijd met een zelf-regisserende cameraman. Dat scheelt in kosten (én in aantal mensen op de set, dubbel win).Auteur Rosa GregoireIn opdracht van Imagine People

Rosa 01
Rosa Gregoire
In opdracht van Imagine People

Auteur